Fractieflits nr. 9-2019 (dd 4 sept.)

10 september 2019

De fractie nodigt leden van de afdeling uit voor aanvullende zienswijzen bij onderstaande selectie van bespreekpunten in de komende commissie- en raadsvergadering. Reactie is welkom via mail naar de fractievoorzitter: [email protected]
Motto: Solidair, Betrokken en Vitaal.

VOORAF:
IEDEREEN is welkom >> MAANDAGAVOND 30 SEPTEMBER thema-avond van 20.00 – 22.15 uur PRIVACY in het SOCIAAL DOMEIN. In Het Kasteel te Wijchen, Kasteellaan 9a.
Wat mag wel of niet aan gegevens uitgewisseld worden? Denk hierbij aan: WMO aanvragen, een hulpvraag aan het Sociaal Team, bij de Jeugdhulp, bij signalen Huiselijk Geweld, bij Schoolverzuim, bij Schuldhulpverlening etc. Daarbij: verrijkt of ondermijnt Privacy de samenleving?
Inleiders mr. Jolanda van Boven en drs Theo Kristel.
Neem gerust een introducee mee! Fijn als u zich aanmeldt via [email protected]. Dan staat er voor u een stoel klaar en hoeven we niemand teleur te stellen!

Reserveer alvast: donderdag 7 november Algemene Ledenvergadering Beuningen
Reserveer alvast: woensdag 27 november Thema avond ‘DUURZAAMHEID’, wat betekent zon- en windenergie voor de inwoner?

Commissie Samenleving maandag 9 sept te 19.30 uur
Agpt 4: Integraal Huisvestingsplan Onderwijs.
Ook Beuningen moet een IHP opstellen. Dit huisvestingsplan bestrijkt een periode tot 2035. Investeringen zijn nodig voor ‘levensloop verlenging’ van gebouwen. Over de duim met circa 20 jaar. Daarvoor is fikse investering noodzakelijk. Verwonderlijk is dat het gebouw van de basisschool ‘de Dromedaris’ na 27 gebruiksjaren wordt afgeschreven. Een nieuw opgesteld puntenstelsel moet de verlengde gebruiksduur van gebouwen duiden en daarmee de financiële ruimte bieden om het totale plan te financieren. De fractie is verwonderd dat deze rekentruc er toe leidt dat ‘de Dromedaris’ vervangen kan worden. Een ‘solitaire vervangingsopgave’ zo noemt het College dit voornemen. Dit terwijl andere – veel oudere gebouwen – in aanmerking komen voor ‘levensduur verlenging’.
In de ontwerp begroting voor het plan zijn de kosten voor tijdelijke huisvesting niet eens betrokken. Een summiere meerjarenprognose suggereert dat het leerlingental stabiel blijft; de impact van vergrijzende buurten is niet inzichtelijk. De 7.5 miljoen die de gemeente moet ophoesten ligt niet op tafel.

Naar de mening van de fractie mag zo’n puntenmodel alleen maar indicatief zijn en zal een gemeentelijke onderwijsvisie in relatie tot de demografische ontwikkeling van de gemeenschap meer leidend behoren te zijn.

Commissie Ruimte dinsdag 10 sept te 19.30 uur
Agpt 7 Ontwikkeling Asdonckterrein
De bedoeling is om 2400 m2 van het Asdonckterrein te bebouwen met 64 woningen. (dure koop- en huurwoningen uit het hogere huursegment). De fractie vindt dit een jammerlijke ontwikkeling en ziet het Asdonckterrein liever bestemd voor Multi Functionele Accommodaties met een centrumtaak. Op termijn zal ook een beslissing moeten worden genomen over vraagstukken als ‘verplaatsing van het zwembad’ en ‘verplaatsing van het dorpshuis ‘de Lѐghe Polder’. De daarmee vrijvallende grond biedt qua oppervlakte ruimte tot aanzienlijk meer te bouwen woningen.

Agpt 8 MER traject Wind
Een deskundige is uitgenodigd om uit te leggen wat een Milieu Effect Rapportage inhoudt en hoe die rapportage zich verhoudt tot het op termijn te nemen besluit tot wel/niet plaatsen van windmolens. De fractie meent dat de uitkomst van de MER rustig afgewacht moet worden; een voorgenomen besluit tot bouwen van windmolens is (nog) niet aan de orde.

Commissie Financiën en AZ woensdag 11 sept te 19.30 uur
Agpt 11 Vragenronde >> PvdA vraag over ‘Vakantiepark GROENE HEUVELS’.
Recentelijk ontvingen circa 45 (semi)permanente bewoners van De Groene Heuvels het bericht van het College van B&W, dat hun schriftelijk ingediende zienswijze(n) voor het College geen aanleiding vormt om het voorgenomen besluit tot handhaving in individuele situaties te heroverwegen. In juni hebben belanghebbenden uitgebreid kunnen inspreken in de commissie en heeft het College bij monde van de burgemeester aangegeven om de individueel ingebrachte zienswijzen indringend te zullen beoordelen. De fractie beluisterde dat als de bereidheid tot maatwerk.
De fractie van BN&M verzocht de andere fracties om het College in haar handhavingsopdracht ten aanzien van De Groene Heuvels te ondersteunen. Meerdere fracties, waaronder ook de PvdA, gaven daarbij aan dat zij een integrale discussie met het College wilde voeren over een totaalplan. Na meer dan 22 jaar ‘laissez faire’ is een met de raad afgestemd plan tot hervatting van handhaving gewenst. Dit in samenhang met een plan tot herstel van de recreatiefunctie van het park. Het aspect ‘herstel van handhaving’ hoort dan ook aan te geven wat de lat is waarlangs de zienswijzen van belanghebbenden wordt getoetst. Zogeheten ‘klaarblijkelijke hardheid’ behoort bijvoorbeeld meegewogen te worden. De discussie over dat plan is toen toegezegd voor dit najaar.

Nu blijkt dat alle bezwaren terzijde zijn geschoven. Van ‘maatwerk’ lijkt geen sprake (bijv. bij de inwoner wiens woning met gemeenschapsgeld door B&W is aangepast aan zijn invaliditeit). De betrokken groep inwoners staat nu in juridische zin enkel de weg naar de rechter open. De gevraagde bestuurlijke discussie komt daarmee als ‘mosterd na de maaltijd’. De gangbare opvatting is, dat zo’n discussie niet gevoerd wordt ‘zolang de zaak onder de rechter is’. De fractie ziet dat als ongewenst, temeer ook omdat in juni een duidelijke toezegging daarover richting de raad is gedaan. Zij vraagt het College dan ook om opschortende werking toe te kennen aan de brieven die recent verzonden zijn aan de onderhavige inwoners. Dit in afwachting van de uitkomst van een plenaire discussie binnen de raad.